Zapisnik 1. sestanka skupine za prehrano

Zapisnik sestanka skupine za prehrano

Prisotni člani: g. Tomaž Arzenšek, ga. Vanja Hriberšek, ga. Ina Hunski, ga.Tanja Firer in ga. Darja Šarman.

Opravičeno odsotni člani: g. Robert Gajšek, ga. Polona Ratajc Čujež.

Predlagan dnevni red:

  • Poročilo dela šolske kuhinje v šolskem letu 2018/19
  • Plan dela in novosti v šol.l. 2019/20
  • Problematika zavržkov hrane
  • Predlogi in pobude

Člani so potrdili dnevni red.

K1

V šolskem letu 2018/19 so v kuhinji OŠ Hruševec Šentjur bili zaposleni Tomaž Arzenšek (kuhar), Mihaela Arzenšek in Bojana Tuhtar (kuharski pomočnici) in Katica Tuhtar (kuharica),ki je za učence pripravljala dietne obroke.V povprečju se je dnevno pripravilo:

  • 395 malic od tega 16 dietnih malic;
  • 340 kosil od tega 14 dietnih kosil;
  • 30 popoldanskih malic.

V šolski kuhinji so se pripravljale diete za celiakijo, fenilketonurijo, sladkorno bolezen, laktozo, holesterol in diete na različne alergije (mleko, med, svinjina, jajca, soja, oreščki, čokolada, lecitin).

Dodatno pripravljeni obroki:

  • za otroke (tekmovanja, nastopi...) 850 malic in 40 kosil;
  • za zaposlene in zunanje (seminarji....) 620 malic in 60 kosil.

Pri pripravi obrokov smo upoštevali smernice za prehranjevanje v vzgojno izobraževalnih zavodih Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje. Vključevali smo živila ekološke pridelave, ki so bila na jedilnikih označeni kot »eko« , ter živila lokalnih pridelovalcev oz.proizvajalcev.

Dodatne aktivnosti v okviru šolske prehrane:

  • V sodelovanju z ga. Katjo Stramec (SIB d.o.o.) smo izvedli preveritev cen dobaviteljev. Okvirni sporazumi z dobavitelji veljajo do 31.12.2020.
  • Usmerjeno usposabljanje vseh zaposlenih v šolski kuhinji, 4.3.2019 s strani NLOZOH Celje.
  • Pri pregledu higienskega stanja kuhinjskega obrata je bil izveden odvzem vzorcev na snažnost za mikrobiološko preiskavo, vzorca živil za mikrobiološko preiskavo in preverjanje ustreznosti temperature živila. (12.3.2019 s strani NLOZOH Celje).
  • Opravljena je bila verifikacija HACCP sistema kuhinje OŠ Hruševec Šentjur, 19.3.2019.
  • Sodelovanje z kuhinjo Vrtca Šentjur oz. ga. Barbaro Maček pri organizaciji dela (program čiščenja).
  • V mesecu aprilu smo izvedli anketo o šolski prehrani.
  • V šolskem letu 2018/19 smo sodelovali v projektu »Šolska shema « (povrnjena sredstva v višini 3.953,57 €.) in »Tradicionalni slovenski zajtrk« (povrnjena sredstva v višini 221,52 €).

K2

Plan dela v šolskem letu 2019/20:

  • Nadaljevanje projektov »Šolska shema« in » Tradicionalni slovenski zajtrk«
  • Prevetritev cen dobaviteljev v mesecu decembru (v sodelovanju z SIB d.o.o., pisarno za javna naročila).
  • Usposabljanje o dietni prehrani s poudarkom na medicinsko indiciranih dietah (Katica Tuhtar, Bojana Tuhtar) v mesecu februarju na SŠGT Celje.
  • Aktualizirati dokument Pravila šolske prehrane.
  • Izvesti anketo o šolski prehrani (Darja Šarman)
  • Vključevanje lokalnih dobaviteljev (Tomaž Arzenšek in Darja Šarman)

Sklep: Ga. Vanja Hriberšek in poslovna sekretarka ga. Zlatka Črešnar bosta aktualizirali dokument Pravila šolske prehrane (subvencioniranje prehrane). Organizator šolske prehrane Darja Šarman, pregleda celotni dokument in ga objavi na sletni strani šole.

K3

Problematika zavržkov hrane

Tudi iz ankete 2019 je razvidno, da več kot 30% anketiranih učencev izbere vse kar punuja jedilnik, pojedo pa samo živila, ki jih imajo radi.Ob Svetovnem dnevu hrane smo pri izbirnem predmetu SPH oblikovali reklamni material o zavržkih hrane in ga objavili na vratih učilnice za gospodinjstvo.

Predlogi članov:

  • Razredna ura na temo zavržki hrane (organizator šolske prehrane pripravi didaktični material).
  • V 8.a razredu bomo izvedli poskusni projekt (polovičke kosa kruha, tehtanje in beleženje zavržkov hrane pri malici v izvedbi razredničarke Darje Šarman).
  • Pripraviti dopis za starše o problematiki zavržkov hrane.

K4

Predlog organizatorja šolske prehrane Darje Šarman, da se v šolskem letu 2020/21, cena kosila prvošolcev poenoti z ceno kosil učencev do petega razreda. Prvošolci namreč pri obroku dobijo enako količino živil, kot ostali učenci razredne stopnje.

Sklep: Člani se soglasno strinjajo s predlogom. Predlog bo predstavljen na prihodnji seji sveta staršev.

Predlog ga. Ine Hunski, da se zapisnik skupine za prehrano objavi na spletni strani šole, pod rubriko Prehrana.

Sklep: Zapisnik najprej dobijo člani skupine za prehrano v pogled, nato ga organizator šolske prehrane Darja Šarman objavi na spletni strani.

Datum: 5.11.2019                                                                                                                   Zapisala: Darja Šarman

 

Sreda 4. December Sreda
Petek 6. December Petek
Sobota 7. December Sobota
Nedelja 8. December Nedelja

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Osnovna šola Hruševec Šentjur