Zapisnik sestanka skupine za prehrano
Prisotni člani: g. Tomaž Arzenšek, ga. Vanja Hriberšek, ga. Ina Hunski, ga.Tanja Firer in ga. Darja Šarman.
Opravičeno odsotni člani: g. Robert Gajšek, ga. Polona Ratajc Čujež.
Predlagan dnevni red:
- Poročilo dela šolske kuhinje v šolskem letu 2018/19
- Plan dela in novosti v šol.l. 2019/20
- Problematika zavržkov hrane
- Predlogi in pobude
Člani so potrdili dnevni red.
K1
V šolskem letu 2018/19 so v kuhinji OŠ Hruševec Šentjur bili zaposleni Tomaž Arzenšek (kuhar), Mihaela Arzenšek in Bojana Tuhtar (kuharski pomočnici) in Katica Tuhtar (kuharica),ki je za učence pripravljala dietne obroke.V povprečju se je dnevno pripravilo:
- 395 malic od tega 16 dietnih malic;
- 340 kosil od tega 14 dietnih kosil;
- 30 popoldanskih malic.
V šolski kuhinji so se pripravljale diete za celiakijo, fenilketonurijo, sladkorno bolezen, laktozo, holesterol in diete na različne alergije (mleko, med, svinjina, jajca, soja, oreščki, čokolada, lecitin).
Dodatno pripravljeni obroki:
- za otroke (tekmovanja, nastopi...) 850 malic in 40 kosil;
- za zaposlene in zunanje (seminarji....) 620 malic in 60 kosil.
Pri pripravi obrokov smo upoštevali smernice za prehranjevanje v vzgojno izobraževalnih zavodih Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje. Vključevali smo živila ekološke pridelave, ki so bila na jedilnikih označeni kot »eko« , ter živila lokalnih pridelovalcev oz.proizvajalcev.
Dodatne aktivnosti v okviru šolske prehrane:
- V sodelovanju z ga. Katjo Stramec (SIB d.o.o.) smo izvedli preveritev cen dobaviteljev. Okvirni sporazumi z dobavitelji veljajo do 31.12.2020.
- Usmerjeno usposabljanje vseh zaposlenih v šolski kuhinji, 4.3.2019 s strani NLOZOH Celje.
- Pri pregledu higienskega stanja kuhinjskega obrata je bil izveden odvzem vzorcev na snažnost za mikrobiološko preiskavo, vzorca živil za mikrobiološko preiskavo in preverjanje ustreznosti temperature živila. (12.3.2019 s strani NLOZOH Celje).
- Opravljena je bila verifikacija HACCP sistema kuhinje OŠ Hruševec Šentjur, 19.3.2019.
- Sodelovanje z kuhinjo Vrtca Šentjur oz. ga. Barbaro Maček pri organizaciji dela (program čiščenja).
- V mesecu aprilu smo izvedli anketo o šolski prehrani.
- V šolskem letu 2018/19 smo sodelovali v projektu »Šolska shema « (povrnjena sredstva v višini 3.953,57 €.) in »Tradicionalni slovenski zajtrk« (povrnjena sredstva v višini 221,52 €).
K2
Plan dela v šolskem letu 2019/20:
- Nadaljevanje projektov »Šolska shema« in » Tradicionalni slovenski zajtrk«
- Prevetritev cen dobaviteljev v mesecu decembru (v sodelovanju z SIB d.o.o., pisarno za javna naročila).
- Usposabljanje o dietni prehrani s poudarkom na medicinsko indiciranih dietah (Katica Tuhtar, Bojana Tuhtar) v mesecu februarju na SŠGT Celje.
- Aktualizirati dokument Pravila šolske prehrane.
- Izvesti anketo o šolski prehrani (Darja Šarman)
- Vključevanje lokalnih dobaviteljev (Tomaž Arzenšek in Darja Šarman)
Sklep: Ga. Vanja Hriberšek in poslovna sekretarka ga. Zlatka Črešnar bosta aktualizirali dokument Pravila šolske prehrane (subvencioniranje prehrane). Organizator šolske prehrane Darja Šarman, pregleda celotni dokument in ga objavi na sletni strani šole.
K3
Problematika zavržkov hrane
Tudi iz ankete 2019 je razvidno, da več kot 30% anketiranih učencev izbere vse kar punuja jedilnik, pojedo pa samo živila, ki jih imajo radi.Ob Svetovnem dnevu hrane smo pri izbirnem predmetu SPH oblikovali reklamni material o zavržkih hrane in ga objavili na vratih učilnice za gospodinjstvo.
Predlogi članov:
- Razredna ura na temo zavržki hrane (organizator šolske prehrane pripravi didaktični material).
- V 8.a razredu bomo izvedli poskusni projekt (polovičke kosa kruha, tehtanje in beleženje zavržkov hrane pri malici v izvedbi razredničarke Darje Šarman).
- Pripraviti dopis za starše o problematiki zavržkov hrane.
K4
Predlog organizatorja šolske prehrane Darje Šarman, da se v šolskem letu 2020/21, cena kosila prvošolcev poenoti z ceno kosil učencev do petega razreda. Prvošolci namreč pri obroku dobijo enako količino živil, kot ostali učenci razredne stopnje.
Sklep: Člani se soglasno strinjajo s predlogom. Predlog bo predstavljen na prihodnji seji sveta staršev.
Predlog ga. Ine Hunski, da se zapisnik skupine za prehrano objavi na spletni strani šole, pod rubriko Prehrana.
Sklep: Zapisnik najprej dobijo člani skupine za prehrano v pogled, nato ga organizator šolske prehrane Darja Šarman objavi na spletni strani.
Datum: 5.11.2019 Zapisala: Darja Šarman