Pia in Sven Poljšak rada pečeta. Pia pravi takole: "Glede na to, da smo v naši družini vsi sladkosnedi in da imamo veliko svojih jabolk, z bratom Svenom uživava v peki jabolčne pite z vanilijevo kremo. Vsak od naju nekaj pripravi. Sama običajno pripravim testo in oblikujem pito, Sven pa pripravi vanilijevo kremo in nariba jabolka. Jabolka na piti so lahko sveža - naribana - ali dušena. Sama raje uporabim sveža. Recept je enostaven, pita pa je odlična."
SESTAVINE
Krhko testo:
350 g moke
150 g sladkorja
150 g masla
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vaniljev sladkor
1 žlica ruma
limonina lupinica
Nadev
5–6 velikih jabolk
sladkor po okusu
1 vaniljev sladkor
ščepec cimeta
Posip
sladkor v prahu
PRIPRAVA
KRHKO TESTO: V skledi zmiksamo jajca, zmehčano maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Metlice na električnem ročnem mešalniku zamenjamo za spirale. Na jajčno mešanico presejemo moko s pecilnim praškom. Dodamo drobno naribano limonino lupinico in rum ter mešamo, da dobimo nekakšne drobtine. Te gnetemo z dlanmi, da se začne testo ločevati od posode. Po potrebi dodamo še malo moke.
JABOLČNI NADEV: Jabolka olupimo in naribamo na lističe ali na rezance. Pristavimo jih v posodi, dodamo sladkor po okusu, vaniljev sladkor in cimet. Dušimo toliko časa, da se jabolka zmehčajo, tekočina pa izpari. Jabolka nekoliko ohladimo.
Pečico ogrejemo na 175 stopinj.
Testo razdelimo na dva enaka dela, ki ju enakomerno razvaljamo. Pekač ali okrogel model za pito namažemo z maslom in potresemo z moko. V pekač/model položimo en del testa, ki ga premažemo z vaniljevo kremo in jabolčno oblogo. Drugi del testa lahko položimo na jabolka ali pa ga narežemo na rezance, ki jih po jabolkih razdelimo v obliki mreže.
Pekač položimo v ogreto pečico za pribl. 60 minut, da se testo lepo obarva.