Pia Poljšak iz 5. a že nekaj časa rada kuha ali peče. Včeraj je za svojo družino spekla domač kruh, po receptu, ki je vsem zelo všeč. Prilaga recept in nekaj slik, kako je uživala.
SESTAVINE
za 1 kg kruha
75 dag moke
25 g svežega kvasa
2 čajni žlički sladkorja
3 čajne žličke soli
pribl. 0,5 l mlačne vode
1 jedilna žlica olja (lahko navadno, še boljše je olivno)
POSTOPEK
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode.
Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja.
V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same.
Z električnim mešalnikom testo gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede.
Nato ga še ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati v skledi za vzhajanje toliko časa, da naraste na dvojno količino.
Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo.
Sama ga običajno oblikujem v štruco in položim v podolgovat model, obloženim s papirjem za peko. Model postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja.
Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na srednjo rešetko in 15 minut pečemo pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 20 minut pri 200 stopinjah.
Pečen kruh s pomočjo papirja za peko vzamemo iz modela in odložimo na rešetko, da se ohladi.
Vir: kulinarika.net (Moj domači kruh)